در این هفته قصد داریم تمامی محصولاتی که از شیر گوسفند تهیه می شود را برای شما شرح دهیم.

امروز نوبت کره محلی یا مَسکَه است که یک صبحانه مقوی است و همراه با مربا یا عسل خورده می شود

برای خواندن این مطلب به ادامه مطلب بروید.

 

کره را در روستای ما مسکه می نامند. کره گوسفندی یکی از لبنیات مقوی جهت صرف در صبحانه می باشد.

بعد از تهیه ماست با استفاده از شیر گوسفندی که طرز تهیه آن را در مطالب قبلی خواندیم، آن را در ظرفی می ریزند تا ترش شود. سپس آن را درون مشک می ریزند و مشک را به مدت طولانی تکان می دهند و به مرور زمان به ماست درون مشک ، آب سرد و یا یخ اضافه می کنند .

مشک ،پوست بز تو خالی است که چهار دست و پای آن در انتها بسته و از قسمت گردن حالتی درب مانند دارد و با یک تکه چوب مخروطی بعنوان در آنرا مسدود کرده است.

این کار را آنقدر انجام می دهند تا چربی ماست یعنی کره از خود ماست جدا شود .

پس از اینکه دوغ به حالتی مطلوب رسید (این حالت به صورت تجربی برای زنان و دخترانی که دوغ می زنند مشهود است) دست از تکان های مداوم بر می دارند و ظرفی را که قبلا آماده کرده اند زیر مشک می گیرند و در مشک را باز می کنند و محتویات مشک  را درون ظرف می ریزند .
کره ای که در تبدیل ماست به دوغ تولید شده است به صورت شناور بر روی دوغ جمع می شود .
 همچنین به دلیل چسبندگی دوغ به جداره های مشک ، تمام کره همراه دوغ از مشک خارج نمی شود وکمتر از یک چهارم مواد چربی شیر ،در دوغ باقی می ماند .

برای اینکه کره درون مشک را نیز خارج کنند پس از تخلیه دوغ ، در مشک را گرفته و به حالتی خاص تکان های شدید و ناگهانی به آن می دهند و همین کار باعث جدا شدن کره از جداره های مشک می گردد و تمام کره خارج می شود.

برای تهیه روغن زرد که یکی از فراورده های حیوانی است که از شیر گاو یا گوسفند تهیه می شود به این ترتیب که پس از تهیه کره از ماستی که از شیر تازه بدست آمده , این کره را می جوشاننده تا آب و دوغ موجود در کره به کلی از بین برود و تبخیر شود که حاصل کار روغنی است . روغن زرد خوش عطر و به رنگ زرد است.